Van, amikor a vastagság számít!

2021.06.01

Mitől függ, hogy egy falra milyen vastag hőszigetelést érdemes feltenni?

Lássuk, mi alapján érdemes dönteni! 

Polisztirol EPS hőszigetelés - hosszú élettartam

Hőszigetelés tervezésénél különböző alapanyagú hőszigetelő termékekkel ismerkedhetünk meg. EPS, Grafitos EPS, Kőzetgyapot - a legismertebbek.

A családi házak külső falát az esetek 80 %-ában expandált polisztirolhab hőszigetelő anyagokkal (EPS) szigetelik, mivel kedvező ára mellett jelentős hőszigetelő képességgel rendelkeznek (különösen a grafit adalékos változatok), és környezetvédelmi szempontból is előnyösebbek, mint a többi megoldás.

A polisztirol (EPS) piacvezető szerepét műszaki és gazdasági okok egyaránt indokolják: a nagy szilárdságú, nedvességre nem érzékeny, nem irritáló anyag kivitelezése egyszerű, fogásait a szakemberek már évtizedek óta jól ismerik. Bevált, megbízható anyag és kiforrott műszaki megoldás, de fontos, hogy a MEPS (Magyarországi EPS Hőszigetelőagyag Gyártók Egyesülete) által elfogadottaknak megfelelő gyártó termékeit válasszuk, mint pl. a Graymix Hungária Kft. Graytherm homlokzati hőszigetelő rendszere.

Az évtizedekkel ezelőtt elkészült hőszigeteléseket vizsgálva megállapíthatjuk, hogy az EPS az épület élettartamával megegyező élettartamú, hőszigetelő képessége az idő múlásával nem változik.

A gazdasági érveket szemügyre véve kijelenthetjük, hogy a közel azonos teljesítmény mellett a jelentősen kedvezőbb árú polisztirol lesz a gazdaságosabb megoldás, azaz a polisztirolhab hőszigetelés hamarabb térül meg.

Milyen vastag legyen a hőszigetelés?

A régi falazóelemeket (tömör tégla, B 30-as, stb.) idővel folyamatosan jobb hőszigetelőképességű típusokra váltották fel a Gyártók. Így az eredendően jobb hőszigetelőképességű korszerű falazóelemekből készülő falakra kisebb hőszigetelési vastagság is elégséges, miközben a régi falakra nagyobb vastagság kell.

A szerkezet hőszigetelő képességét többnyire a szigetelőanyag vastagsága és hővezetési tényezője határozza meg. Az alkalmazható hőszigetelő anyagok hővezetési tényezője jelentősen eltérhet egymástól.Felvetődik a kérdés, hogy ha ilyen széles a választék, új épület esetében milyen falazóanyagot válasszunk? Az árarányok folyamatosan változnak, ezért a bekerülési költséget mindig az aktuális anyagár és munkadíj ismeretében érdemes számolni.

Általában a vastagabb hőszigeteléssel készülő, gyengébb hőszigetelő képességű falszerkezetek tűnnek a gazdaságosabb megoldásnak.

Egy jól megválasztott falszerkezet - falazóanyag+hőszigetelés - akár több százezer, akár milliós tételű árelőnyt jelent.


Épületünket teljeskörűen, minden épületrészt arányosan, a megcélzott energiafogyasztás eléréséhez szükséges mértékben kell hőszigetelnünk.

A környezetvédelem és az energiatakarékosság fontossága miatt a hőszigetelések vastagsága jelentősen változott az utóbbi években. Míg a törvényi meghatározások szerint 20 éve még az 5 cm vastagság is elegendő volt, jelenleg nem ritka a 20-25 cm vastagság sem. Ezek meghatározásában és az ideális vastagságú hőszigetelés kiválasztásában a Graymix szakemberei szívesen segítségükre állnak.