Szigeteljük! De hogyan?

2021.06.15

A műszaki szakemberek mindig úgy gondolkodnak, ahogy a szállóige is mondja: ami elromolhat, az el is romlik! Éppen ezért mindig a megfelelő biztonságra törekszenek. Ez persze nem feltétlenül és nem mindenkinél - tisztelet a kivételnek - a lehető legjobbra való törekvésben testesül meg, ha abban, hogy hiba a legkisebb felelősséget és annak általában anyagi vonzatát kelljen vállalnia. Jó, ha tudjuk, milyen elvárásaink lehetnek a szakemberekkel, termékekkel szemben az építési folyamat során.

Tekintsük most át, hogy megrendelőként mire érdemes odafigyelnünk, ha rászánjuk magunkat otthonunk energetikai korszerűsítésére, ezek között hőszigetelésre.

A homlokzati hőszigetelésnek is azonos érintettjei és közreműködői vannak, mint más építési tevékenységnek: építtető, tervező, műszaki ellenőr, építési hatóság, kivitelező, aki lehet a vállalkozó és annak alvállalkozói, felelős műszaki vezető és az építésfelügyelet, szakhatóságok.

Teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló kivitelezési hibákat, amelyek ismeretében akár esélyünk is lehet ezek elkerülésére.

Aztán áttekintünk néhány ötletet, amellyel a termékek közötti választást szeretnék segíteni.

1. Ha nincs terv, legyen a felek által elfogadott dokumentáció

Nyilván nem szükséges, hogy minden egyes teljes hőszigetelő rendszerről (teljes hőszigetelő rendszer - THR) külön egyedi műszaki terv készüljön, de olyan műszaki alapinformációk szükségesek, amelyekből egyértelmű, hogy kinek, mikor, hol, mivel, mit és hogyan kell elkészíteni. Ennek legjobb formája az ún. gyártói alkalmazás-technikai utasítás (ez lehet Segédlet, Útmutató, Ajánlás stb.).
Lényeg, hogy valamilyen a felek által elfogadott dokumentum egyértelműen határozza meg a teendőket. Az ilyen dokumentumok előnye, hogy tartalmazza a független minősítő intézet vizsgálatain alapuló minimum feltételeket is (ETA, ÉME, NMÉ, TMI). Ha nem tér ki minden részletre, akkor azt egyedileg kell pótolni, és legalább egyértelmű építtetői/műszaki ellenőri utasítás, építésinapló-bejegyzés, műszaki leírás vagy vázlat arról, mit kell végrehajtani.

2. Nem teljes hőszigetelő rendszer (THR) esetén hol a felelősség

Ha több gyártó egyenként minősített terméke kerül összeépítésre, és ez a megoldás nem rendelkezik rendszerengedéllyel, akkor senki sem tudja, mi hogyan fog viselkedni, hiba esetén mi nem jó, ez veszélyeket rejt magában (kompatibilitás, összeférhetőség, együttdolgozás). Ilyenkor a gyártók jogosan teszik fel a kezüket: "az én termékem így nem használható, erről hivatalos dokumentumom is van."

A kivitelező pedig azzal fog védekezni, hogy szempont volt a kedvező kivitelezési költség, amelyet ő úgy oldott meg, hogy a kereste a szükséges, a rendszert alkotó anyagok között az olcsóbbakat. Máris ott tartunk, hogy a hiábért a hozzá nem értő megrendelő vállalja a felelősséget, fizeti az "árát" és szenvedi a következményeit.

Javaslat: csak olyan kivitelezést rendeljünk meg, ahol a kivitelező valamely gyártó teljes hőszigetelő rendszerét használja, a hőszigetelő laptól a szükséges kiegészítőkön át a ragasztóig.

3. Kivitelező nem kompetens és nem tudjuk ki volt a felelős műszaki vezető

Tudnunk kell, hogy a kivitelezés lebonyolításának fő felelőse a felelős műszaki vezető. Ismerkedjünk meg vele, tudjuk meg az elérhetőségét, mert a későbbiekben egy nem hozzáértő kivitelezőn nem fogjuk tudni számon kérni a hibákat, míg a felelős műszaki vezető, aki nevét adja, így a bőrét viszi a vásárra, ha nem a szakmai normák szerint dolgozik.

A kivitelezést közvetlenül végzők nem vonhatóak felelősségre szakmai hiányosságok miatt, nem várható el tőlük a szakszerű munkavégzés.

4 . Az időjárási viszonyok hatással vannak az eredményre

Az időjárás hatással lehet a minőségre és az beépíthetőségre a homlokzati hőszigetelő rendszereknél is.

Ugyan normál esetben nem sokáig állnak fedetlenül, a környezeti hatásoknak - sugárzó napnak, esőnek - kitéve a beépített hőszigetelő lapok, de ezek anyagszerkezetünknek köszönhetően fokozottan érzékenyek minderre.

A gyártók ezért különböző technikákkal védik a hőszigetelő lapokat, illetve igyekeznek megelőzni azok károsodását. Ilyen egyes termékek esetén a védőfólia kasírozás, vagy más gyártóknál a lapok bemetszésével segítik pl. azok a hőingadozásra való rugalmasabb reagálását.

5. Az se mindegy milyen az állványozás...

Az alkalmazott állványozási módnak meg kell felelnie a végzendő munkafolyamatok szakszerű végrehajthatóságának. Például mindez befolyásolhatja a megfelelő furatkészítést, ami a felhelyezett lapok megfelelő rögzítésének egyik kulcsa, de korábban említet megfelelő védelem biztosíthatóságában is szerepet játszik

6. Köztudott, hogy a ragasztó a tiszta felülre tapad legjobban

Szennyezett felület esetén a legjobb minőségű ragasztó és ragasztás is a szennyeződésre ragad, és annak tapadó-képessége fogja meghatározni a hőszigetelés stabilitását, még megfelelő dübelezés esetén gondot okozhat!

7. A rendszer része a megfelelő elő-, ill. aláhálózás

Ha nincs rendszerragasztóba beágyazott, felület-folytonos, min. 10 cm-es átfedéses toldással készülő, kéreghordozó az alaptól a homlokzatig, abban az esetben a peremek sérülékenyek, ahol a víz, a rovar, a rágcsálók és a tűz gyújtó hatásának legjobban ki van téve.

8. Ragasztani is tudni kell...

Annak is szabályai vannak, hogy egy adott márkájú, minőségű, vastagságú hőszigetelő lapot milyen módon, hol, milyen mennyiségű ragasztóval szükséges felragasztani. Ha a perem és pont, vagy indokolt esetben a teljes felületű ragasztás a megfelelő műszaki megoldás, ettől eltérő kivitelezés nem biztosítja a tartós megbízhatóságot, a teljes hőszigetelő rendszer integritását, együttdolgozását.

9. A hőszigetelőlapok precíz szabása is fontos

Az egyes hőszigetelő lapok illesztésének nagyon precíznek kell lennie, amelynek a körültekintő szabás és a gyakorlott és figyelmes felhelyezés a kulcs. A hőszigetelő táblák közötti hézagok, hőhidak rontják az elkészült hőszigetelés energetikai teljesítményét, még akkor is, ha teljes hőszigetelő rendszert használt a kivitelező.

10. Dübelezési hibák is történhetnek

Csak az erre vonatkozó utasítások betartása esetén várható el, hogy a mechanikai rögzítéskiegészítés úgy anyagában, mint rögzítési szilárdságában az elvárt teljesítményt eredményezzen

11. Hibás hálózás (ragasztó-alákenés, felületfolytonosság)

A nem megfelelően vagy nem ágyazott üvegháló (háló alatt-felett ragasztó!) sem felületi tapadásában, sem kéregszilárdságában (ütési ellenállás) nem képes biztosítani a megfelelő paramétereket. A hőszigetelés így sem fogja teljesíteni a tőle elvárt eredményt.

12. Tárolás és száradási feltételek

A vizes bázisú alkotóelemek (ragasztó, alapozó, vékonyvakolat) száraz alapfelülethez kapcsolódnak megfelelően, és megfelelő száradási (kötési/szilárdulási) folyamat következtében képesek elérni a tervezett minőséget. A vizes termékek szállításkor, tároláskor, beépítéskor, egészen a végleges szilárdulásig fagyveszélyesek és általában +5 oC és +30 oC közötti tartományon kívüli hőmérsékletnek nem tehetők ki! Vakolni pl. +5 oC alatt tilos.

13. Időjárási és egyéb viszonyok a kivitelezés közben

A kivitelezők általában tisztában vannak azzal, hogy milyen időjárási viszonyok között lehet az egyes munkafolyamatokat elvégezni, hiszen ezek a viszonyok is alaposan befolyásolhatják a végeredményt.

A vékony vakolatok például - típustól függően - 1-3 mm rétegvastagságban készülnek, ami rendkívül érzékeny minden pontatlanságra, kedvezőtlen klimatikus viszonyra. Megfelelő alap hiányában (durván eldolgozott hálózás) vagy alkalmatlan körülmények között (hideg, szél, napsütés, pára, köd, zúzmara, csapóeső), hibás technika vagy eszköz alkalmazása esetén nem lesz sem szép sem jó a végeredmény.

14. Mikor van készen a hőszigetelés

Amíg teljesen el nem készül a hőszigetelés, és el nem éri a száradási, valamint szilárdulási állapotot, amikor is késznek tekinthető, addig védelemre szorul. Ennek elmulasztása károsodáshoz, hibákhoz vezet még az utolsó munkafázisokban is.

(Borzák-Balarám Béla nyomán)