Kánikula? Szigetelj!

2023.07.17

Hőszigeteléssel a külső meleg ellen ugyanúgy védhetjünk házunkat, mint ahogy télen a fűtött ház hőveszteségeit mérsékelhetjük.

Sőt! Tudni kell, hogy hideget kb. háromszor annyi energiával lehet előállítani, mint meleget ! Így a klimaberendezések nem éppen környezet és pénztárca barátok

korszerű hőszigetelés a tejes külső hővédő burok kialakításával készül:  az épület alatt, a lábazatokon, a külső falakon és a lapos vagy magas tetőkön egyaránt - ezzel biztosítva a megfelelő hatást.

Mivel a jelen és a közeljövő Kárpát-medencei klímaváltozásában már a mindennapokban is érzékelhető a fölmelegedés-, a nyári kánikulai napok növekedése, ezért a belső terek megfelelő komfortjának biztosíthatósága érdekében a hőszigetelés elengedhetetlen !

Az épületek hővédelmében aktív tényező a gépészet (beruházáson túl a folyamatos üzemeltetési költségével !), míg passzív a hőszigetelés (beruházáson túl költségmentesen !).

FONTOS tudni, hogy a hőszigetelés nem akadályozza meg a külső és belső tér hőmérséklet-különbségének -természetszerű- kiegyenlítődését, hanem (csak) késleltetni képes azt. (Lásd: ha lekapcsoljuk a hűtő-, vagy fagyasztó-szekrényt, azok hőszigetelése ellenére hamarosan leolvadnak !)

A hőszigetelésen és annak fokozásán túlmenően lényeges szempont a hőszigetelt térelhatárolók (falak, födémek, tetők) saját tömege (ami lehetőleg haladja meg m2-ként a 400 kg-ot!)

A nagytömegű és jól hőszigetelt szerkezetek képesek nem csak néhány óráig, de -akár- napokig ellenállni úgy téli (folyamatos fűtés nélküli) lehűlésnek, mint nyári túlmelegedésnek (klímaberendezés nélkül). A könnyű szerkezetek, hőszigetelés ellenére is néhány órán belül átmelegszenek, aminek kedvezőtlen hatása csak gépészettel (klimatizálással) ellensúlyozható (gazdaságtalanul !)

A megfelelő tömeg és a megfelelő hőszigetelés mellé jó ha társul még a minél kedvezőbb árnyékolás megoldása (átszellőztetett légréses falak, tetők), hogy a nap sütötte felületek minél jobban el legyenek választva a direkt sugárzástól és az ezzel járó extrém fölmelegedéstől.

Hőszigetelnél? Ne hagyd ki! Szakértői felmérés most ingyen!