Hogyan válassz?

2022.06.01

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hőszigetelést?

A megfelelő hőszigetelés kiválasztásánál több tényezőt is figyelembe kell venni a lehető leghatékonyabb energia-megtakarítás érdekében.

Vízfelvevő képesség: A szigetelőanyag vízfelvevő képességének a lehető legminimálisabbnak kell lennie, mivel a nedvesség magában az anyagban és a falakban, padlóban is komoly szerkezeti károkat okozhat.

Nyomószilárdság: A szigetelésnek a homlokzat és a lábazat esetében is sokszor nagy és folyamatos terhelésnek kell ellenállnia. Amennyiben a szigetelés nyomószilárdsága nem elég magas, hosszútávon az anyag deformálódhat, mechanikai tulajdonságai romlanak. Ez vezethet ahhoz, hogy az illesztéseknél rések jönnek létre, így hőhidak jelennek meg, de akár komolyabb szerkezeti károkat is előidézhet.

Tűzállóság: Fontos szempont, hogy a szigetelőanyag tűzálló legyen, ellenkező esetben beépítése komoly tűzbiztonsági kockázatot jelenthet. A modern szigetelőanyagok többsége önoltó, azaz amennyiben nincs kitéve folyamatos nyílt lángnak, magától nem ég.

Időtállóság: Fontos, hogy a kiválasztott anyag tulajdonságai hosszú távon se változzanak számottevően. Nem csak az elöregedésnek, de az időjárási tényezőknek is ellen kell ezért állnia, így például a szélsőséges hőmérsékleti ingadozásoknak, illetve a növényi és állati kártevőknek is.

Egészségbarátság: Bizonyos szigetelőanyagok hosszú távon károsak lehetnek az épületben élők egészségére, ezért fontos tudni, hogy milyen anyagokból és milyen módszerrel készítették a szigetelést.

A Graymix Hungária Kft által gyártott Teljes Hőszigetelő Rendszerek - EPS, kőzetgyapot vagy grafitos - mindegyike megfelel a fenti szempontoknak.

Graytherm hőszigetelő rendszer elemei jellemzően hőszigetelés céljára lettek kifejlesztve, a legkorszerűbb és minőségben a legmegbízhatóbb alapanyagok felhasználásával, figyelembe véve a nemzetközi kutatóintézetek és a saját fejlesztő laboratóriumunk eredményeit.

A Graytherm hőszigetelő rendszerek tulajdonságait és gyártási körülményeit független bevizsgáló intézetek vizsgálják és rendszeresen ellenőrzik.

A megfelelő hőszigetelő rendszer kiválasztásához és a kivitelezéshez minden esetben kérd szakember tanácsát!